Strona główna > Separatory > Tłuszczów
Solidny i wydajny separator tłuszczu do gastronomii EKO-OTO to niezbędne wyposażenie każdej kuchni w hotelu, barze, stołówce czy restauracji. Jest niezastąpiony w piekarniach, obiektach przetwórstwa spożywczego i w innych miejscach, gdzie przygotowuje się wiele posiłków. Służy do zatrzymywania i oddzielania tłuszczów i substancji oleistych nierozpuszczalnych w ściekach. Zapobiega powstawaniu złogów w rurach, a tym samym zapychaniu instalacji kanalizacyjnej.
Separatory tłuszczu do hoteli i restauracji EKO-OTO charakteryzują się szybkim montażem, wygodnym dostępem i łatwą obsługą. Można je zainstalować na kilka sposobów. Dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości komponentów urządzenia są trwałe i niezwykle skuteczne. Zachowują swe walory użytkowe przez długi czas. Z łatwością wyłapują nawet niewielkie cząsteczki tłuszczów i olejów. Zostały wyposażone w 100% szczelne zbiorniki i przestrzeń do odbioru osadów.
Oferujemy urządzenia o różnych rozmiarach, przepływie i wydajności, co pozwoli Ci dostosować separator tłuszczu w gastronomii EKO-OTO do ilości napływających ścieków i potrzeb biznesu. Nasi specjaliści pomogą Ci w znalezieniu optymalnego produktu.
Opis urządzenia
Separatory tłuszczów EKO-OTO umożliwiają zatrzymywanie i oddzielanie substancji nierozpuszczalnych w wodzie, znajdujących się w ściekach bytowych, powstałych najczęściej w kuchniach o znacznej produkcji dziennej, takich jak restauracje, stołówki lub małe zakłady przetwórstwa spożywczego. Urządzenia te pozwalają na właściwe odtłuszczanie, dzięki czemu zapobiega przenikaniu tłuszczów i olejów do kanalizacji lub przyobiektowej oczyszczalni ścieków, gdzie powodują one zachwianie procesu oczyszczania ścieków.
Rozwiązania EKO-OTO są urządzeniami do podczyszczania ścieków i dostosowania ich do procesu prawidłowego oczyszczania w oczyszczalniach. Są bardzo ważnym urządzeniem dla dbałości o stan środowiska naturalnego.
Zasada działania EKO-OTO:
Separatory tłuszczu najczęściej pełnią rolę osadnika decydującego o gromadzonych zawiesinach oraz stałych elementach. Są one oparte na mechanizmach przepływowych, wykorzystujących siłę grawitacji. Sprawia to, że urządzenie skutecznie oddziela cały tłuszcz od wody. Resztki, które zostaną wyodrębnione zbierają się na powierzchni ścieków. Powierzchnia czynna separatora tłuszczu może zostać powiększona dzięki odpowiedniemu obciążeniu hydraulicznemu.
Montaż systemu EKO-OTO
Separatory tłuszczu są od razu gotowe do montażu, który jest niezwykle prosty i związany z wykonaniem kilku czynności. Przede wszystkim należy odpowiednio przystosować miejsce instalacji urządzenia, w którym ma wykonywać swoją pracę. Dostępne w urządzeniu króćce podłącza się do przewodów kanalizacji. Na koniec dokonuje się odpowiedniej konfiguracji i ustawienia nadstawki.
Budowa EKO-OTO:
Każdy model urządzenia charakteryzuje się formą prostopadłościennych zbiorników. Wlot i wylot posiadają odpowiednio dopasowane syfony. Na separatorze tłuszczu montowana jest rama pozwalająca na instalację pokryw rewizyjnych lub nadstawek. Powierzchnia pokrywy jest zgodna z powierzchnią dna całego urządzenia, co pozwala na uzyskanie dostępu do wszystkich jego części. Specjalna budowa usprawnia wszelkie prace konserwacyjne. Separatory są również wyposażane w króćce przyłączeniowe w zależności od modelu. Stal nierdzewna, z której wykonane są poszczególne elementy prezentowanego sprzętu zapewnia ich doskonałą wytrzymałość oraz bezpiecznie użytkowanie przez wiele lat.
EKO - OTO
|
rodzaj
|
wydajność
|
wymiary
zbiorników (mm)
|
przypływ
(mm)
|
odpływ
(mm)
|
||
l.s-1
|
ks.d-1
|
S
|
G
|
W
|
ø/Vp
|
ø/Vo
|
|
EKO - OTO 1
|
1
|
200
|
940
|
900
|
1370
|
100/950
|
100/900
|
EKO - OTO 2
|
2
|
400
|
1350
|
900
|
1370
|
100/950
|
100/900
|
EKO - OTO 3
|
4
|
800
|
1840
|
900
|
1370
|
100/950
|
100/900
|
EKO - OTO 4
|
6
|
1800
|
1800
|
1200
|
1280
|
150/950
|
150/900
|
EKO - OTO 5
|
8
|
2000
|
2000
|
1200
|
2000
|
150/1750
|